188

Klub

A 2023-as év kategória győztesei

A 2023-as év kategória győztesei

A Green NCAP közzétette a 2023-as év kategória győzteseit

A Green NCAP közzé tette a 2023-as év győzteseit, hogy a fogyasztók környezettudatos döntést hozhassanak a személyes igényeiknek leginkább megfelelő kategóriában. Az ORA Funky Cat, vagy ahogy hamarosan nevezik, a GWM ORA 03 figyelemre méltó eredményt ért el, amivel a kis családi autó és a teljesen elektromos autó kategóriában is a legjobb pontszámokat kapta.

A Green NCAP felmérésén az összes legjobb eredményt elért autó elektromos. Azonban a 2023-as kategóriagyőztes címek odaítélésekor a Green NCAP értékelte a dízel- és benzinmotoros kategóriákat is, hogy elismerje azokat az autógyártókat, amelyek elkötelezettek a tisztább és hatékonyabb motorkonstrukciók bevezetése mellett. Meg kell jegyezni, hogy a kategóriagyőztesek kiválasztása nem az életciklus-elemzésen (Life Cycle Assessment – LCA) alapul, hanem a jármű kipufogógáz-kibocsátásának, a vezetéshez szükséges üzemanyag- vagy energiafogyasztásnak, valamint a közvetlen üvegházhatású gázkibocsátás és az üzemanyag/energia előállításához és beszerzéséhez kapcsolódó kibocsátások összegéből számított mérési eredményeken.

„Az ipar mostanra megértette, hogy az új Euro 7-es rendelet nem fog olyan hatalmas előrelépést eredményezni a kibocsátás-szabályozás terén, mint ahogy azt eredetileg várták, ami nyitva hagyja a piacot a verseny előtt. A tisztább levegőért való felelősség talán inkább az ipar vállát nyomja, mint a szabályozókét. Reméljük, hogy a kategóriagyőztesek listája útmutatókén szolgál arra vonatkozóan, hogy mely márkák haladnak fenntartható irányba.” Nyilatkozta a Green NCAP műszaki vezetője, Dr. Aleksandar Damyanov.

A kategória győztesének meghatározása során a következő három mutatón elért pontszámok átlagértékét vették alapul: tiszta levegő index, üvegházhatású gáz index és energiahatékonysági index. Az átlagpontszámot százalékban adták meg, és azt használták a járművek összehasonlításának alapjául. A legmagasabb átlagpontszámmal rendelkező jármű nyerte el a kategória győztese címet.

A kategóriagyőztesek a következők:

Teljes mértékben elektromos autó kategória és kis családi autó kategória: ORA Funky Cat

A Green NCAP tesztjein a Great Wall Motor kis családi autója változatos körülmények között is jól teljesített a hatékonyság terén, kihasználva aerodinamikus kialakítását és magas töltési hatékonyságát, ami segít javítani az összfogyasztást és csökkenteni a fogyasztók költségeit.

Dízel autó kategória: Opel/Vauxhall Mokka

A Mokka a remek kidolgozású dízel hajtáslánc előnyeit kihasználva nemcsak alacsony fogyasztás terén, hanem a tiszta levegő indexen is meggyőző eredményeket ért el. Sikerült minimálisra csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a legmodernebb kipufogógáz-utánkezelő rendszernek köszönhetően, amely a legtöbb tesztkörülmény között megbízható és hatékony maradt.

Benzines autó kategória: Škoda Kamiq

A Škoda Kamiq sokoldalú járműnek bizonyult. Megfelelően kihasználta a kis, turbófeltöltős benzinmotor hatékonysági potenciálját, és megfelelő szabályozással alacsonyan tartotta a károsanyag-kibocsátás szintjét.

Mind a dízel Opel Mokka, mind a benzines Škoda Kamiq a hagyományos fosszilis üzemanyaggal működő, jó teljesítményű járművek példájának tekinthető.

Csúcs autó kategória: Tesla Model S

A Tesla Model S nemcsak csúcstechnológiai jellemzőivel nyűgöz le, hanem az energiahatékonyságra, a teljesítményre és a hatótávolságra fordított figyelemmel is. Méretétől és tömegétől függetlenül a Model S példát mutat a tisztán elektromos luxusautók szegmensében.

Kis MPV (többcélú jármű) kategória: Renault Kangoo

A Kangoo E-Tech fejlett áruszállítási lehetőségeket kínál, amivel a kis- és középvállalkozásokat célozza meg. Viszonylag kis akkumulátorával (45 kWh) az autót elsősorban rövidebb távolságokra szánják. Ez a használati mód nagyon jól rávilágít a teljesen elektromos hajtáslánc összes mindennapi előnyére, feltéve, hogy a jármű a felhasználó igényei szerint tölthető.

Kis SUV kategória: VW ID.5

Annak ellenére, hogy a nagy akkumulátor miatt több mint 2100 kg-ot nyom, az ID.5 lenyűgözően hatékony teljesítményt mutatott. A rögzített fogyasztási értékek a Green NCAP által eddig mért legalacsonyabbak közé tartoztak, és lehetővé tették, hogy ez az EV elnyerje az első helyet a kis SUV kategóriában.

 

A részletes eredmények megtekintéséért látogasson el a www.greenncap.com weboldalra.

 

 

2024.02.08.

További híreink