188

Klub

Budapestiek ötletei alapján költ el 1 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat

Budapestiek ötletei alapján költ el 1 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat

INDUL BUDAPEST RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉSE

BUDAPESTIEK ÖTLETEI ALAPJÁN KÖLT EL 1 MILLIÁRD FORINTOT A FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

 

A részvételi költségvetés egy új kezdeményezés, aminek keretében budapestiként október 1-jétől bárki benyújthat ötletet, mit változtatna meg, min fejlesztene lakókörnyezetében, vagy akár egész Budapestet érintő dolgokban.

A Fővárosi Önkormányzat a 2020-as tesztévben 1 milliárd forintot különített el részvételi költségvetés projektek megvalósítására. Ennek célja, hogy növekedjen az állampolgárok érdeklődése és tudatossága a helyi fejlesztésekkel kapcsolatban, valamint erősödjön a budapestiek és az önkormányzat közötti párbeszéd.

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, de jelentheti akár egész Budapestet, ez már csak elszántság és fantázia kérdése.

A folyamat első lépése az ötletgyűjtési szakasz.

Három meghatározott kategórián belül bármilyen ötletet lehet majd benyújtani október 1-jétől az otlet.budapest.hu oldalon.

  • EGÉSZ BUDAPEST - az egész fővárost (de legalább 3 kerületet) érintő ötlet. Ebben a kategóriában 2 nagyobb ötlet megvalósítására lesz lehetőség, egyenként legfeljebb 250 millió forintos keretösszeggel. 

  • ZÖLD BUDAPEST - a fővárosi zöldterületek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő ötletek. Ebben a kategóriában egy projekt költsége nem haladhatja meg az 50 millió forintot, alsó értékhatár nincs. A teljes keretösszeg 250 millió forintot tesz ki. 

  • GONDOSKODÓ BUDAPEST - a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok. Egy projekt felső értékhatára 50 millió forint, alsó értékhatár nincs, a kategóriára szánt teljes keretösszeg pedig 250 millió forint. 

A részvételi költségvetéssel a városvezetés célja, hogy jobban bevonja a budapestieket a város működtetésébe azáltal, hogy az önkormányzat költségvetésének egy meghatározott részéről nem az önkormányzat dönt, hanem a város lakói.

 

Van ötlete?

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, de jelentheti akár egész Budapestet, ez már csak elszántság és fantázia kérdése. Bizonyára önnel is előfordult már, hogy azon fantáziált, hogyan alakítaná át az utcát, amiben él, mikre használna kihasználatlan területeket, hogyan tenné mindenki számára jobbá azt a helyet, ahol ön is él. A részvételi költségvetés pont ezekre ad lehetőséget. Kezdjen el gondolkodni, mert az ön ötletére is számítunk! Az ötletek feltöltésére szolgáló felület 2020. október 1-jén nyílik és december 31-ig lehet majd ötleteket beküldeni.

Ötlete a beküldés után, rövid ellenőrzést követően mindenki számára láthatóvá válik a honlapon a Beküldött ötletek között (erről Ön e-mailen kap jelzést). Ezután a Fővárosi Önkormányzat és a kerület jogi, pénzügyi, formai szempontból elemzik az ötletet. az általuk szabályosnak talált ötletek egy budapesti lakosokból álló tanács elé kerülnek, akik a szavazható ötletek listáját véglegesítik. 2021. március 1-31. között lehet majd szavazni a legjobb ötletekre. A nyertes ötletek megvalósítását ezt követően megkezdi a Fővárosi Önkormányzat.

 

A főváros üzenete: Ötleteljen bátran, mert az Ön ötletétől lesz Budapest jobb hely!

További infó és részletek: https://otlet.budapest.hu/

 

2020.10.20.

További híreink