188

Klub

Folytatódik a Blaha Lujza tér felújítása

Folytatódik a Blaha Lujza tér felújítása

Kétszeres ütemben folytatódik a Blaha Lujza tér felújítása augusztus 9. és 19. között, így akár a tervezettnél korábban véget érhet a felújítás forgalmi korlátozással járó szakasza a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében. A munkálatok felgyorsítását támogatja a Magyar Autóklub is, hiszen így rövidíthető a nagyobb forgalmi terhelésnek kitett, őszi beruházási szakasz. Ennek megfelelően a Blaha Lujza téren és a környező utcákban augusztus 9-től, hétfőtől megváltozik a forgalmi rend. A Rákóczi úton mindkét irányban lezárják a belső sávokat. A Nagykörúton viszont újra könnyebb lesz a jobbra kanyarodás a Rákóczi út irányába.

A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja a parkolók területét, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelületen, valamint a szökőkutak környékén is tovább folytatják a felújítási munkákat.

 

Így alakul át a forgalmi rend a II. ütem idején

A Blaha Lujza tér felújítása kétszeres ütemben folytatódik augusztus 9. és 19. között. A nyári szabadságok okán legkisebb forgalmú időszakban felgyorsított munkálatokkal a beruházás összességében rövidülhet, így akár a tervezettnél korábban visszakaphatják a közlekedők a Nagykörút és a Rákóczi út csomópontját. A következő, augusztus 19-ig tartó ütemben ennek megfelelően a Rákóczi úton irányonként csak egy forgalmi sáv járható, mindkét irányban a középső sávokat zárják le a forgalom elől. A munkálatok felgyorsítását támogatja a Magyar Autóklub is, hiszen így lerövidülhet a beruházás őszi szakasza, ezzel kevesebb megterhelést okozva az ősszel várhatóan megnövekedő forgalom időszaka alatt.

A Nagykörút esetében visszaáll a korábbi kanyarodási rend, így a személygépjárművek közvetlenül, a jobb szélső sávból kanyarodhatnak a Rákóczi út irányába. Ezzel nemcsak a jobbra kanyarodók tudnak majd gyorsabban közlekedni, de az egyenesen haladók is, hiszen elkülönülhet a csomópont előtt az egyenes és a jobbra kanyarodó forgalom. A József körútról az autóbuszok és a tehergépjárművek azonban a szűk hely miatt a belső sávból kanyarodhatnak jobbra a Rákóczi útra. A csomópont sarkain gyalogosan az aluljárón keresztül, vagy a mobilkerítésekkel kialakított gyalogos folyosón lehet átjutni.

A Corvin Áruház és az Europeum előtti szervízút augusztus 9-től, hétfőtől építési terület lesz, és lezárják a gépjárműforgalom elől. A Somogyi Béla utca tér felőli végét zsákutcává alakítják, a gyalogosok azonban egy gyalogos folyosón keresztül átjuthatnak itt. Az áruházak előtti szervizúton a gyalogosforgalmat szintén gyalogos folyosókon biztosítják, illetve az áruházak tér felőli bejáratai is elérhetők lesznek gyalogos folyosókon keresztül.

A Márkus Emília utca tér felőli része munkaterületté válik, így zsákutca lesz a Stáhly utca felől, de gyalogos folyosón át lehet haladni a tér irányából. A kórház felőli oldalon a merőleges parkolóállások helyett párhuzamos parkolóhelyeket alakítanak ki. A Stáhly utca egyirányúsága megfordul, így a Márkus Emília utca felé haladhatnak a továbbiakban az autóval közlekedők.

A 99-es és a 217E autóbuszok megállói helyben maradnak, s a buszok ismét az eredeti útvonalukon közlekednek.

 

A korábbi korlátozások szintén érvényben maradnak

A Nagykörúton irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom. A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnik a csomópontban.

A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.

A 4-es és a 6-os villamos megállója, valamint a 7-es autóbuszcsalád Keleti pályaudvar felé közlekedő megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő továbbra is zárva van, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható.

A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. Javasoljuk a II. építési ütem ideje alatt – az első ütemhez hasonlóan – a kerékpáros alternatív útvonalakat használni a párhuzamos utcákban. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat ajánljuk.

A 4-es és a 6-os villamos a felújítás idején végig közlekedik, a munkák nem érintik a járat Blaha Lujza téri megállóját.

A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin áruház felújítása is zajlik, ezért az épület körül mobil kerítések határolják a munkaterületet.

 

Így újul meg a Blaha Lujza tér:

• A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

• A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.

• A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.

• Két darab új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.

• Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.

• Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.

• Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.

• A felújított burkolatra három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.

• Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

 

A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.

Budapesti Közlekedési Központ

2021.08.09.

 

További híreink