188

Klub

Látni és látszani 2021

Látni és látszani 2021

A Magyar Autóklub az idei évben is támogatja szakemberei által végzett ellenőrzésekkel a biztonságos közlekedést elősegítő Látni és látszani kampányt!
 

Látni és látszani országos közlekedésbiztonsági kampány 2012 óta évről-évre nagyobb sikerrel hívja fel a figyelmet társadalmilag fontos témákra – és az egyén kiemelt szerepére a balesetmegelőzésben.
A közlekedésbiztonság megteremtése társadalmi ügy, amely a közlekedés minden résztvevőjét kölcsönös figyelemre és kockázatvállalásra ösztönzi. Az őszi-téli időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, így ez az akció kiváló lehetőséget teremt a gépjárművezetőknek arra, hogy ingyenesen nézessék át autójuk láthatóságát segítő berendezéseit.
 

Látogasson el bármely pontunkra 2021. október 25. és december 10. között és ellenőriztesse ingyenesen autója állapotát! 

Időpontért jelentkezzen be pontjaink bármelyikén! *

Pontjaink elérhetőségét itt találja.

 

Tegyünk egymásért és a biztonságos közlekedésért!

 

 

Jól látni

Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni! Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, rontják a látást.

Mi a megoldás? Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége látáskorrekcióra.

 

Jól látszani

Ellenőriztesse rendszeresen az autóját, ezen belül azokat az alkatrészeket, amelyek arra szolgálnak, hogy jól lásson és látszódjon:

Lámpák megfelelő működése:

az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is ellenőrizni kell őket. Ha egy izzó kiég, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik izzó is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni. Mindig legyen izzókészlet az autójában!

Fényszórók beállítása:

ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, ha csak egyetlen fokkal is feljebb hordanak a kelleténél, a szembe jövő gépjármű vezetőit hússzor jobban vakítják! Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.

Fényszórók tisztasága:

a szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.

Szélvédő és ablakok:

a különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek az üvegen, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések továbbá nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasai számára.

 

*A debreceni vizsgapontunk nem vesz részt a kampányban.

2021.10.22.

További híreink