188

Klub

123 éves a Magyar Autóklub

123 éves a Magyar Autóklub

Már az első magyarországi, hivatalos forgalmi engedély kiadásakor (1892) az engedély feltételei között szerepelt a közlekedési rend betartása mellett  a jármű forgalomba-helyezés előtti megvizsgálása, és a gépjárművet vezető  járműkezelési jártassága is.  Az autók száma a századfordulóra alig 50-et tett ki, mégis sok technikai, kereskedelmi, forgalom-szabályozási kérdés vetődött fel, ami indokolta a szabályozások megszületését. Így jutottak el az autósok ahhoz a gondolathoz, hogy egyesületet kellene alapítani.

 

A szervezet 1900-as megalakulásakor azt a célt kívánta szolgálni, hogy megismertesse, valamint megszerettesse a publikummal az automobilokat és ezzel együtt az autózást is.

A fő célok között megfogalmazták az autósok összefogását, a külföldiekkel történő kapcsolatfelvételt, versenyek és kiállítások szervezését, valamint az olcsó benzin beszerzését.

123 éves múltunk önmagáért beszél. Jelen voltunk a magyar autózás kialakításában.

Már 1901-ben rendeletben meghatározott, "hatósági" szerepkörünk volt a járművek forgalomba helyezésénél. Kezdeményeztük a sofőriskola megalakítását, a KRESZ bevezetését.

Részt vettünk az országos üzemanyagtöltő hálózat megteremtésében, az autóversenyek, autós kiállítások szervezésében, valamint az úthálózatok fejlesztésében. Már ekkor előzetes műszaki átvizsgálást szerveztünk az autósoknak. A 70-es évektől rendszeresen kikértük az autósok véleményét az autózással kapcsolatos ügyekben, sőt az FIA tagjaként Magyarországra hoztuk az oly népszerű Forma 1-es versenyeket.

 

Napjaink célkitűzése, hogy – szolgáltatásaink sokszínűségével – a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsuk az autósoknak, valamint minden közlekedőnek.

A Magyar Autóklub célja azóta is töretlenül az, hogy minden közlekedő érdeke súlyának és jelentőségének megfelelően érvényesüljön a jogalkotás során, valamint a Klubtagok közvetlen és konkrét segítséget kapjanak az autózással kapcsolatos ügyekben.

 

Köszönjük tagjaink megtisztelő bizalmát! Ahogy eddig is, a jövőben is megbízható szakemberekkel és sokéves tapasztalattal garantáljuk ügyfeleinknek a megérkezés biztonságát.

 

 

2023.11.30.

További híreink