188

Klub

Tájékoztatás az üzemanyagcsere miatti kárigény érvényesíthetőségéről

Tájékoztatás az üzemanyagcsere miatti kárigény érvényesíthetőségéről

Tájékoztatás az üzemanyagcsere miatti kárigény érvényesíthetőségéről

 

A Magyar Autóklub újsághírekből értesült arról, hogy az egyik üzemanyagtöltő állomáson műszaki hiba következtében bizonyos időn keresztül több vásárló részére tévesen gázolaj helyett benzint, benzin helyett gázolaj üzemanyagot szolgáltattak ki.

 

A hasonló esetek elkerülésére olyan műszaki megoldást dolgoztak ki korábban az üzemanyagtöltő állomásokon, hogy a töltőfejek mérete folytán csak kivételesen fordulhat elő az üzemanyagok felcserélése a töltőállomás dolgozói, vagy a vásárlók részéről.

 

A híradások szerint a jelen esetben azonban a tévedés az üzemanyagtöltő állomások üzemanyaggal történő ellátása során történt, ami az általában alkalmazott megelőzési módszerrel nem volt kizárható. Egy ilyen esetben nyilvánvaló az üzemanyagtöltő állomás vagy az érdekkörében eljáró alvállalkozó hibája, amiből az következik, hogy a vásárlóknál felmerülő valamennyi kárt az eladó üzemanyag forgalmazónak teljes egészében meg kell térítenie.

 

Azokban az esetekben, amikor benzinüzemű gépkocsiba gázolaj üzemanyagot töltöttek a kár viszonylag csekélyebb, a fordított esetben jelentősebb, mert nemcsak ki kell üríteni és mosni a tartályt, hanem előfordulhat, hogy a dieseladagoló cserére szorul. Gyakran a gépkocsi szervizbe szállításával kapcsolatban is költség merül fel.

 

Természetesen mindkét esetben a korábban kifizetett és kárt okozó üzemanyag árát is vissza kell téríteni. A kárigény sikeres érvényesítéshez előnyös, de nem elengedhetetlenül szükséges, hogy a károsultak számlával vagy nyugtával rendelkezzenek. A forgalmazó sajtóban megjelent nyilatkozatában nem ragaszkodott a meghibásodott gépkocsi bemutatásához, hanem „arra nézve kérnek tájékoztatást, hogy mi a járművük rendszáma, típusa, színe, és mely időpontban (nap, óra, perc) tankoltak az adott töltőállomáson. Amennyiben már szervizhez fordult, kérjük a szerviz javítási árkalkulációját, bizonylatát is.”

 

A hibás üzemanyag vásárlásának tényét eszerint a forgalmazó sem köti számla vagy nyugta bemutatásához. Amennyiben utóbb mégis egyes esetekben bármely okból vitatná, akkor a vásárlás tényének igazolása történhet akár utastól származó, két további tanú előtt tett írásbeli tanúnyilatkozattal is. Ugyanígy nem köthető a kijavítás költségének igazolása a kijavításról szóló számla bemutatásához, bár a kijavításról szóló számla léte természetesen megkönnyíti az igény érvényesítését. Ugyanez vonatkozik az esetleges szállítási költséggel kapcsolatos kiadásra is.

 

Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága

2019.09.25.

 

További híreink