188

Klub

Nyilatkozat az Árpád hídi balesettel összefüggésben

Nyilatkozat az Árpád hídi balesettel összefüggésben

Nyilatkozat

A Magyar Autóklub vezetése és tagsága nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az Árpád hídon történt balesetben elhunyt kerékpáros hozzátartozóinak. Mélyen elítéljük a közutat versenypályaként használó gázolót. Ez egy közösségellenes, szigorúan büntetendő magatartás. A versenyzésnek az erre kiépített pályákon, és nem a közutakon van helye. Elutasítjuk a közutakon megjelenő felelőtlenség minden formáját – leginkább az együttélési normákat súlyosan áthágó öntörvényűséget!

A július 1-i tragédiát illetően olyan extrém esetről van szó, amely érthetően megrázta a közvéleményt és a tagságunkat is. Ebben a helyzetben hangsúlyoznunk kell, hogy nem szabad általánosítani, és az egész autós társadalmat hibáztatni néhány deviáns száguldozó magatartása miatt.

Mindenkinek biztonságban kell éreznie magát az utakon, függetlenül attól, hogy milyen eszközzel közlekedik. Ebben meg van a felelőssége minden közlekedőnek, éppúgy, mint az ellenőrzést végző hatóságoknak és a közút fejlesztőjének, kezelőjének.

A Kerékpáros Klub és az Autóklub véleménye a szakmai részletek szintjén nem mindenben azonos, azonban a fő célok közösek.

Ami a Kerékpáros Klub követeléseit illeti, egyetértünk azzal, hogy a közutakon az ellenőrzést fokozni kell. A szabályszegések megelőzésében leginkább a bizonyosan bekövetkező büntetés a hatásos.

Támogatunk minden kezdeményezést, ami a biztonság javítását szolgálja. Elkötelezettek vagyunk a közlekedésben résztvevő partnerek – a kerékpárosok, gyalogosok, motorosok, autósok – egymást tisztelő és támogató, indulatmentes együttműködésének kialakításában.

A Magyar Autóklub évtizedek óta hivatásának tekinti a biztonságos közlekedésre nevelést. A legkisebb korosztálytól kezdve a felnőtt korig működtet edukációs programokat – ezek a jogkövető, empatikus közlekedésre nevelést célozzák.

Az utakon számos egymással ütköző érdek van jelen, melyek összehangolása elkerülhetetlen.

Úgy gondoljuk, hogy az empátia, egymásra figyelés, szabálykövetés lehet biztosítéka a harmonikus közlekedésnek, egyúttal a balesetmentes utaknak.

Készek vagyunk az együttműködésre a konkrét intézkedések érdekében.

 

2023.07.09.

További híreink