188

Klub

Csökken a közúti halálesetek száma Európában

Csökken a közúti halálesetek száma Európában

2019-hez képest 2021-ben a közúti halálesetek száma Európában 13%-kal csökkent.

A legnagyobb, több mint 20%-os csökkenés Belgiumban, Dániában, Litvániában, Lengyelországban és Portugáliában következett be. Ezzel szemben Lettországban, Szlovéniában és Finnországban nőtt a közúti halálos áldozatok száma az elmúlt két évben.

A 2020-ban a járvány idején visszaesett forgalom miatti jelentős csökkenést a halálos közúti balesetek számában sajnos nem sikerült fenntartani (lásd 1. ábra). A 2050-re kitűzött, nulla közúti halálozási cél elérésének reménye azonban még mindig él: a görbe továbbra is csökkenőben van, és 2021-ben a 2019-es, járvány előtti szinthez képest, 3000-rel kevesebb ember vesztette életét Európa útjain. A közúti halálesetek 36%-kal csökkentek az elmúlt évtizedben. Az általános cél a halálesetek számának felére csökkentése 2030-ra.

 

1. ábra: Csökkenő tendencia a közúti közlekedési halálesetek számában az Európai Unióban

 

 

Az EU 2030-ra 50%-os csökkenési célt tűzött ki a közúti halálesetek – és első ízben a súlyos sérülések – visszaszorítására. 2019-ben az Európai Bizottság az itt bemutatott európai közúti közlekedésbiztonsági célokat tűzte ki. Az Európai Parlament 2021 októberében állásfoglalást fogadott el, amelyben a közúti közlekedés biztonságának javítását és a zéró halálozási cél 2050-ig történő elérését tűzte ki célul. Az állásfoglalás ajánlásokat tartalmaz biztonságosabb járművekre, viselkedésekre és infrastruktúrára vonatkozóan.

A közúti biztonság központi eleme volt a közelmúltbeli uniós mobilitáspolitikai kezdeményezéseknek is, beleértve a Fenntartható és Intelligens Mobilitási Stratégiát, valamint a Bizottságnak a TEN-T rendelet és a Városi Mobilitási Keretrendszer felülvizsgálatára irányuló javaslatát.

Ahogy a kontinens lassan kezd visszatérni a normál aktivitási szinthez, várhatóan egyre többen ülnek majd újra volán mögé. Remélhetőleg 2022-ben tovább csökken majd a közúti balesetek száma. Ahogy Adina Vălean, az EU közlekedésért felelős biztosa mondja: „Ahogy a forgalom visszatér a normális szintre, biztosítanunk kell, hogy nem térünk vissza a járvány előtti közúti halálozási számokhoz.”

 

2022.04.08.

 

További híreink