188

Klub

Az Európai Bizottság bemutatta a cselekvési tervét

Az Európai Bizottság bemutatta a cselekvési tervét

2021 május 12-én az Európai Bizottság bemutatta a 2050 időszakig terjedő cselekvési tervét, amely egy olyan szennyezettségi szint elérésére irányul, amely szint már többé nem ártalmas az ember egészségére és a természet ökoszisztémájára. A terv 9 pilléren nyugszik, amelyek az EU-t az „Egészséges bolygó mindenki számára” 2050-es jövőképe felé terelik.

A szennyezés csökkentésének felgyorsítása érdekében a terv a következő célokat tartalmazza 2030-ig:

• Levegő: a légszennyezés okozta idő előtti halálozások több mint 55%-kal történő csökkentése;

• Víz: 50%-kal csökkenteni a műanyag hulladékot a tengerekben, és 30%-kal csökkenteni a környezetbe kerülő mikroműanyagokat;

• Talaj: 50%-kal csökkenteni a tápanyagveszteséget és a vegyi növényvédő szerek használatát;

• Biodiverzitás: az EU ökoszisztémájában 25%-kal csökkenteni azt a területet, ahol a levegőszennyezés veszélyezteti a biológiai sokféleséget;

• Zaj: 30%-kal csökkenteni a közlekedési zaj-ártalomban szenvedő emberek arányát;

• Hulladék: jelentősen csökkenteni kell a hulladékképződés összmennyiségét

 

A mobilitásnak fontos szerepe van ebben az átalakulásban.

Ebből a szempontból az akcióterv hangsúlyozza, hogy a Bizottság foglalkozni fog a közlekedés által okozott levegő- és zajszennyezéssel, beleértve a közúti járművekre vonatkozó új Euro 7-szabványokat és a műszaki ellenőrzések során javított kibocsátásvizsgálatokat, szinergiában a CO2-kibocsátási teljesítmény-előírásokkal.

A Bizottság mérlegelni fogja továbbá a PM2,5 és nanorészecske-kibocsátás korlátozásának szükségességét minden típusú belsőégésű motornál, a hagyományos és elektromos járművek fékjeinél, és mérlegelni fogja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésének szükségességét a járművek élettartama alatt.

Ez utóbbival kapcsolatban az FIA Régió I felkérte a Bizottságot, hogy minden javaslatát a különböző mobilitási lehetőségek életciklus-alapú megközelítésére alapozza.

Végül, az adózást a Bizottság a felhasználók ’segítésére’ fogja használni, hogy kevésbé szennyező energiaforrásokat válasszanak, ilyen pl. az energiaadó irányelv (Energy Tax Directive), amely irányelv felülvizsgált változatára vonatkozó javaslat 2021. július 14. körül várható.


Az Európai Bizottság adatlapjait itt találja.
Forrás: Az Európai Bizottság közleménye: Pathway to a Healthy Planet for All EU Action Plan: ‘Towards Zero Pollution for Air, Water and Soil’


2021.06.20.

További híreink