188

Klub

Gépjárműadó kerekítés

Gépjárműadó kerekítés

A gépjárműadó kerekítésének ügyében a pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Autóklub

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-től az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el, a rá vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően, minden összeget ezer forintra kerekítve.

A rendelkezés nagy port kavart autós berkekben, mert a kerekítések miatt más összeg szerepel az adó megfizetéséről szóló levelekben, mint a mellékelt csekkeken. Ugyan a határozatban említik az ezer forintos kerekítést, de a levelek mégis pontos összegeket tartalmaznak, míg a csekkek már a kerekítettet. Így az autósok nem tudják, hogy pontosan melyik összeget kell befizetniük, ezzel pedig túlfizetésbe, vagy akár adótartozásba is keveredhetnek.

Az eltérő összegek vélhetően azért kerültek a levelekbe, mert a NAV adóbeszedésénél széles körű kerekítés szerepel a törvényben, a gépjárműadó pedig nincs a kivételek között.

A több mint 120 éves múlttal rendelkező Magyar Autóklub civil szervezetként, Alapszabályában rögzített feladatainak eleget téve kiemelt figyelmet fordít a fogyasztóvédelemre és az autósok érdekvédelmére, ezért a Klub levélben fordult a pénzügyminiszterhez és megtette javaslatát, miszerint az adózás rendjéről szóló törvény kerüljön módosításra oly módon, hogy a gépjárműadó összege számítottan, kerekítés nélkül kerüljön megállapításra és beszedésre.

 

2021.03.05.

További híreink