188

Klub

Pánik az üzemanyagtöltő állomások jelölései körül

Pánik az üzemanyagtöltő állomások jelölései körül

Az elmúlt hetekben több helyről is olvashattunk cikkeket az üzemanyagtöltő állomások jelöléseinek változásáról. A Magyar Autóklubnál is sokan érdeklődtek a témában, így összefoglaljuk a jelenleg rendelkezésre álló tudnivalókat, megjegyezzük azonban, hogy a vonatkozó európai uniós irányelv hazai átültetésére még nem került sor, így jogszabályi kötelezettség nem lépett életbe ebben az ügyben.

A legfontosabb, hogy az új jelölések kiegészítő jellegűek lesznek. Nem írják felül a régi jelöléseket, csupán lehetővé teszik az EU tagállamokban autóval közlekedőknek és tankolóknak, hogy könnyen felismerjék a nekik szükséges üzemanyagfajtát, mert az egyes fantázia és márkanevek nem mindig egyértelműek egy külföldi számára. A magyarországi töltőállomás-hálózatok közül kettő már el is látta az új címkékkel a kútjait, de előbb-utóbb minden kútoszlopra és töltőpisztolyra felkerül az új jelölés. 

Kiegészítő rendelkezésként a 2018. október 12-től forgalomba állított új járművek esetén a tanksapkák belső felületén és a használati kézikönyvben is így kell szerepelniük a jelöléseknek. Ez utóbbi minden típusú gépjármű esetén követelmény. Az elektromos autók töltésével kapcsolatos jelölésekre egyelőre nem született szabályozás, de már gőzerővel dolgozik rajta az uniós jogalkotás.

Magyarországon a kutak 99 százaléka E5-ös jelölésű benzint forgalmaz (E5 = 5 százalék etanol-tartalmú benzin), így ez a címke fog kerülni a 95-ös, 98-as és 100-as benzines kútoszlopokra. 

A dízelek esetén a B7-es jelölés lesz a leggyakoribb (B7 = a biokomponens aránya 7%), mert a magyar kutak 95 százaléka csak ilyen típusú dízel üzemanyagot forgalmaz.