188

Klub

Hétvégén Zadarban versenyeztünk

Hétvégén Zadarban versenyeztünk

A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA) hagyományosan minden év szeptemberében megszervezi az Európai Közlekedési Oktatási Versenyt (European Traffic Education Contest - ETEC). A COVID 19 járvány miatt azonban az elmúlt két évben sajnálatos módon nem volt lehetőség az ETEC megrendezésére. Idén ugyanakkor a járványhelyzet enyhülésével ismét megrendezésre kerülhetett az esemény. A 35. Európai Közlekedési Oktatási Versenyt az FIA a Horvát Autóklubbal (Hrvatski Autoklub – HAK) együttműködve rendezte meg Horvátországban, Zadarban.

Magyarországot az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK) és a Magyar Autóklub által közösen megszervezett „Ki a mester két keréken?” versenysorozat döntőjében legjobban teljesítő két lány és két fiú versenyző – Szentkereszti Réka, Vida Flóra, Fenyves Noel Benett és Varga Ábel - képviselte az ETEC-en.

A magyar csapat kisbusszal tette meg a hosszú, több mint hatórás utat Zadarba, a Zaton Holiday Resort nevű üdülő komplexumba, ahol a HAK jól felszerelt, kényelmes mobilházakban szállásolta el a versenyre érkező csapatokat.

A verseny vasárnap, a Višnjik Sport Centrumban került megrendezésre, ahová buszokkal szállították el a résztvevőket. Az idei ETEC-en összesen 19 csapat vete részt. A rendezvényt Thomas Møller Thomsen, az FIA I régiójának elnökének, illetve Slavko Tusek, a HAK elnökének beszéde nyitotta. Ezt követően a gyerekek nyolc elméleti és gyakorlati feladatot is tartalmazó állomáson mérhették össze tudásukat. Idén először a technológiai fejlődés jegyében egy új, „VR Hazard” nevű állomás is felkerült a feladatok listájára. Ezen az állomáson a gyerekeknek egy virtuális valóság térben kellett felismerniük a biciklizés közben veszélyt jelentő szituációka. A komoly kihívást jelentő pályák mellett természetesen idén is megrendezésre került a játékos, nagy népszerűségnek örvendő kreatív sisak díszítő verseny is.

A pontszámlálás alatt hullahopp karikás táncelőadással, illetve BMX bemutatóval szórakoztatták a nézőket.

A záróceremónián minden résztvevő átvehetett egy emlékérmet és egy oklevelet, hiszen mind fantasztikusan teljesítettek. A pontszámok alapján a legkiválóbb teljesítményt idén Szerbia (AMSS) nyújtotta, őket követte a dobogón a második helyezett Lettország (LAMB), és a harmadik helyezett Csehország (UAMK). A magyar csapat nagyszerű teljesítménnyel a kilencedik helyen végzett.

Hétfőn szabadidős tevékenység keretében a magyar csapat a délelőtt nagyrészét a horvát tengerparton töltötte, délután pedig városnézésre indult, amelynek során ellátogatott Zadar egyik nevezetességének számító építészeti, hangművészeti különlegességéhez a Tengeri Orgonához.

Vasárnap és hétfő este a házigazda vidám diszkót rendezett a gyerekeknek, amelynek keretében TikTok kihívással és táncversennyel is szórakoztatta a lelkes résztvevőket. A hétfő esti diszkó során került kihirdetésre a sisakdíszítő verseny győztese, aki idén Franciaország (FFCT) lett, az este végén pedig sorkerült a hagyományos csapatok közötti ajándék cserére is.

További híreink