188

Klub

Közlekedési kérdőív eredményei

Közlekedési kérdőív eredményei

A Magyar Autóklub a Fékezd Magad Alapítvány megbízásából számos kampánnyal igyekszik hatékonyabbá, biztonságosabbá, és nem utolsó sorban békésebbé tenni a hazai közlekedést, hiszen egyre többen vagyunk az utakon, akik akár gyalogosan vagy valamilyen mikromobilitási eszközzel közlekedünk.

Az „Együtt az úton” Biztonságban elnevezésű program keretében 2021 őszén átfogó kérdőív segítségével mérte fel a Magyar Autóklub a forgalom szereplőinek véleményét és problémáit. Közel 2500 válaszadó közlekedési szokásait ismerte meg, különös tekintettel azokra a szituációkra, amelyek az adott közlekedőt kimozdítják a türelmi komfortzónájából. A válaszadók döntő többsége javarészt autót használ, de sokan gyakorta ülnek kerékpárra és tömegközlekedési eszközre, valamint a rollerek és a motorkerékpárok is jelen vannak a lakosság eszköztárában.

Az utakon néha úgy tűnhet, hogy nehezen férünk egymástól, valójában csak kevesen vannak, akiket nagyon frusztrál egy-egy járműfajta. Ellenben az önjelölt rendfenntartókkal, a büntetőfékezők egyenesen közutálatnak örvendenek. Továbbá ellenszenvesek a veszélyesen előzők, a piroson áthajtók, és az elsőbbégadást elmulasztók is. Abban szinte mindenki egyetért, hogy elfogadóbbnak és türelmesebbnek kellene lennünk egymással az utakon. A vélemények itt-ott eltérőek, de a cél láthatóan mindenkinél ugyanaz: biztonságosan, hatékonyan, viták nélkül róni az utakat.

A felmérés eredményei itt érhetők el.

 

2022.01.31.

További híreink