188

Klub

Közlekedési Kultúra Napja

Közlekedési Kultúra Napja

Közlekedési Kultúra Napja

2019.05.11.

Évek óta kitüntetett szerepe van a május 11-i dátumnak, ez a tavalyi évben sem volt másként. Minden évben ezen a napon rendezik meg „A Közlekedési Kultúra Napja” elnevezésű programot. Ezen a napon a hangsúly a közlekedésbiztonságé, az udvarias, partnerségre törekvő, környezettudatos és toleráns közlekedési magatartásformákat, ill. viselkedési minták fontosságára hívjuk fel a figyelmet. 

Ennek megvalósítása érdekében a Magyar Autóklub, mint minden évben, 2019-ben is teljes mellszélességgel csatlakozott a programsorozathoz.

A gyermekek az életkori sajátosságokból fakadóan a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb részesei a közlekedésnek. Ezen a napon a család egységében szólítottuk meg a közlekedőket, felhívtuk a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a szülők példamutatása, a kulturált közlekedés, a baleset-megelőzés.

A közlekedésbiztonsági programjaink elsősorban gyakorlat orientáltak, és élményközpontúak, melyek az átélt tapasztalatokon keresztül működnek. Így elsősorban játékos formájú, észrevétlen tanulási módszereken alapszik, jól kidolgozott tematikára épül.

Programjaink 2019-ben két helyszínen, a BKV Vasúti Járműjavító telephelyén, és az ORFK Vágóhíd utcai kiképzőközpontjában voltak elérhetőek.

Programok:

Gyerekek közlekedésbiztonsági oktatása
A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertettük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

Ügyességi pályák, kerékpáros „rutinpálya” (futóbicikli, gokart)
A közúti jelzésekkel veszélyes forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ-szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti.

„Részeg szemüveg” bemutató
Ezek a szemüvegek a bódult, alkoholos befolyásoltság állapotát szimulálják, szabályozott körülmények között. Érzékeltetik és bemutatják a megváltozó, növekvő reakció időt, a zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkentését, limitált ítélőképességet és döntési képességet, korlátozott mozgáskoordinációt.

Közlekedésbiztonsági játékok
Ügyességi feladatok: munkalapok kitöltése, szabad rajzolás, színezés, hajtogatás óriáspuzzle feladvány.

Oldtimer Járműkiállítás
A Magyar Autóklub Oldtimer Szekciója is részt vett az eseményen, az érdeklődők veterán sárga angyalainkkal is megismerkedhettek.

Közlekedésbiztonsági cikkek és izgalmas feladványaink gyerekek és felnőttek részére is ITT TALÁLHATÓ.

2020.05.11.

További híreink