Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap

Luxemburg

Felhívjuk minden utazó figyelmét, hogy a külföldre utazás személyes döntés és felelősség.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:  5680 Dalheim,  Wenkelhiel 6.
Tel: +352 (26) 671 044
Fax: +352 (26) 670-948
A teendőket a Brüsszeli Nagykövetség, mint felügyelő külképviselet látja el:
1180 Bruxelles, Ave. du Vert Chasseur 44
Tel.: + 32 (2) 348 1800
Ügyelet: +32 (2) 346 5270
Fax:  +32(2)  347 6028 (titkárság) felügyelő

Társklub

Automobile Club du Grand-Duché de Luxembourg (ACL).
Segélyhívó száma: +352 26 00 

Segélyhívó számok

Rendőrség: 113, mentők: 112

Egyes kötelező felszerelések

A (hibátlan) gumiabroncs profilmélysége a kerék teljes kerületén min. 1,6 mm legyen! 

2012. okt. 1-től kezdődően minden személygépkocsinak kötelező téli időjárási és útviszonyok esetén az M+S jelzésű téli gumiabroncs használata. (Mopedekre, motorkerékpárokra és egyéb L-kategóriás járművekre e rendelkezés nem vonatkozik.  autóbuszok, távolsági buszok, teherautók és egyéb nehézgépjárművek számára a továbbiakban is elegendő, ha csak a meghajtott tengely kerekein van téli gumi.)
3 éves kor alatti gyermek kizárólag méretének megfelelő gyermekbiztonsági ülésben utazhat (kivétel: autóbusz). 3-17 éves korú gyermek, 150 cm-nél alacsonyabb gyermek szintén  gyermekbiztonsági ülésben szállítható. Ha a gyermek testsúlya 36 kg-nál több, használhatja a biztonsági övet ill. a 3 pontos övnek a hason áthaladó részét, de csak a hátsó ülésen utazhat! (Helyi tömegközlekedési eszközökön kívül autóbuszon is csak bekapcsolt biztonsági övvel utazhatnak.) 
A járművezető köteles fényvisszaverő mellényt viselni, ha autópályán az úttesten ill. a  leállósávon gyalogol.  Gyalogosok számára lakott területen kívül - bármilyen úton haladva – éjjel ill. rossz látási viszonyok közepette kötelező a fényvisszaverő mellény!

Egyes eltérő közlekedési szabályok

Tompított fényszóró bekapcsolása nappal csak ajánlott, de nem kötelező. Szigorúan büntetik a gyorshajtást (49-145 euró) és az ittas vezetést (145-500 euró)

 
Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe, Áldozócsütörtök, Pünkösdhétfő,  június 23. Nemzeti ünnep, augusztus 15. Nagyboldogasszony, szeptember 7. Vásár napja (csak a fővárosban), november  1. Mindenszentek, december 25-26. Karácsony.

Autópályadíj

A kiterjedt autópálya-hálózat használata ingyenes.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
(A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Biztonságos célba érés autóval

A Klub Assist biztosítás műszaki hiba és baleset esetén messze a legnagyobb segítséget jelenti az autónak és utasainak Európában. Klubtagjaink kedvezménnyel válthatják ki.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Luxemburgban. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

 

Az információk tájékoztató jellegűek. A Magyar Autóklub az adatokat a legnagyobb gondossággal szerzi be, és rendszerezi, de azok pontosságáért és aktualitásáért felelősséget nem vállal.