Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap

Lettország

Felhívjuk minden utazó figyelmét, hogy a külföldre utazás személyes döntés és felelősség.

Útiokmány

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Kötelező minden Lettországba látogató turistának az egészségügyi biztosítás, amely garantálja, hogy súlyos betegség esetén ápolásának és hazautaztatásának költségeit a biztosító fedezi!

Jogosítvány

Érvényes „nemzeti” jogosítvány. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Gépjárműokmány

Bár nem előírás, mégis feltétlenül javasoljuk a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló nemzetközi zöldkártya kiváltását.

Diplomáciai elérhetőségek

Nagykövetség:  1010 Riga, Baznicas iela 20/22
Tel: +371 672 17500
Ügyelet : +371 291 93530
Konzuli hivatal: mint Nagykövetség
Fax: +371 672 17878

Társklub

Latvijas automoto biedriba (LAMB), napi 24 órán át hívható segélyhívó telefonszáma: 1888

Segélyhívó számok

A 112 szám hívható, akár vezetékes, akár mobil telefonról. A régi segélyhívó számok (tűzoltók: 01, rendőrség: 02, mentők: 03 vagy 113) szintén használhatók, de ilyenkor mobil telefonról való híváskor a 371 előhívó számot is be kell billentyűzni.

Egyes kötelező felszerelések

Kötelező a tűzoltó készülék. 3,5 t feletti gépjárműveknek dec. 1-től márc. 1-ig kötelező a téli felszerelés! Kötelező a fényvisszaverő mellényt viselni, ha a járművezető éjszaka vagy rossz látási viszonyok közepette az úttestre lép. A rendőrség figyelmezteti azt, aki e szabályt nem tartja be, de jogában áll 5 LVL (kb. 7 €) összegű bírságot kiszabni! Kerékpárosoknak rossz időjárási viszonyok esetén ill. éjszaka ajánlatos a fényvisszaverő mellényt viselni.

Egyes közlekedési szabályok

Minden gépjárműnek kötelező a tompított fény bekapcsolása, nappal is, lakott területen kívül-belül!

 
Ünnepnapok, bankok, üzletek zárva tartásával

január 1. Újév,  Nagypéntek, Húsvéthétfő,  május 1. Munka ünnepe, május 4-5. Függetlenség napja,  június 23-24. Keresztelő Szent János ünnepe,  november 18. Nemzeti ünnep,  december 25-26. Karácsony,  december 31. Szilveszter

Jó tanácsok

A vezetékes víz csak forralás után fogyasztandó!
Az orvosságok igen drágák, ezért érdemes alapvető gyógyszereket is becsomagolni. Hosszabb utazás előtt megfontolandó a diftéria és tetanusz, ill. veszettség, gyermekbénulás és – főleg áprilistól októberig - a kullancsok okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás.

Autópályadíj

Nincs autópályadíj, csupán Jurmala (üdülő) övezetébe utazásnál kell egyszeri behajtási díjat fizetni minden gépjárműnek.

Felségjelzés:

A "H"-s országjelzés a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező.
(A 2004. május 01. után kiadásra kerülő, ún. EU-s rendszámtáblák esetén EU tagállamokban elfogadják a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.)

Biztonságos célba érés autóval

A Klub Assist biztosítás műszaki hiba és baleset esetén messze a legnagyobb segítséget jelenti az autónak és utasainak Európában. Klubtagjaink kedvezménnyel válthatják ki.

Meghatalmazás

Nem saját tulajdonú autó használata esetén meghatalmazásra van szükség. A formanyomtatvány kiváltható az Autoclub Travel ügyfélszolgálatain.

Kedvezmények

A MAK új tagkártyáit választó tagjai a tagkártyájukon lévő Show your Card! logó alapján a kártya bemutatásakor számos kedvezményt élveznek Hollandiában. A részleteket megtalálja  a https://www.showyourcard.eu/#/ címen.

Az információk tájékoztató jellegűek. A Magyar Autóklub az adatokat a legnagyobb gondossággal szerzi be, és rendszerezi, de azok pontosságáért és aktualitásáért felelősséget nem vállal.