Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. október 20.

Európa útjain

Társklubjaink meglehetősen erős forgalomra számítanak a hétvégén Európa útjain, hiszen nagy a mozgás Németországban: több tartományban most kezdődik az őszi iskolai szünet, míg máshol éppen véget ér, ahogy Dániában és Hollandia középső- déli területein is. Ezért mind az alpesi hegyek, a melegebb déli vidékek és az északi tengerpartok felé, mind a visszafelé tartó irányban várhatóan sokan lesznek úton. A határátkelőhelyeknél nem zárhatók ki időszakosan torlódások. Nehezíti és lassítja a közlekedést a kontinens-szerte számos helyen zajló építkezés miatt bevezetett sebességkorlátozás, sávszűkítés. Kérjük, ne feledjék, hogy Olaszországban, az Aosta folyó völgyében október 15-től kötelező már a téli gumi használata, és a csomagtartóban ott kell lennie a hóláncnak is. Az évszaknak megfelelően nemcsak reggelente, hanem napközben is számos területen sűrű ködre lehet számítani, legyenek óvatosak.

Az őszi városlátogató turistáknak fontos információ, hogy Európában egyre több régióban és városban vezetik be a környezetvédelmi zónákat, amelyek szabályozásai országonként / városonként eltérőek. Indulás előtt érdemes ezért tájékozódni az adott város szabályairól, mert aki úgy hajt be egy adott zónába, hogy nem rendelkezik a megfelelő matricával, komoly büntetésre számíthat. A német környezetvédelmi matricát a Magyar Autóklub kijelölt pontjain 4.990 Ft-os áron beszerezhetik, klubtagjainknak mindössze 3.990 Ft-os kedvezményes árat kell fizetniük.

 

Ausztria

Ausztria fő közlekedési útvonalain nem kell jelentős torlódásoktól tartani a hétvégén. Elképzelhető azonban, hogy a Németország felé történő határátlépésnél, különösen Subennél, Walserbergnél és Kiefersfeldennél hosszabb-rövidebb ideig várakozni kell

Alsó-Ausztriában az A22 autópálya Kaisermühlen alagútjában felújítják a biztonságtechnikát, ezért még október 23.-ig éjjelente 20:00 és 05:00 óra között két sáv le lesz zárva, Korneuburgnál pedig Bécs irányában a hétvégén szintén lezárások lesznek.

Rekonstrukció miatt Vorarlbergben éjjelente lezárják  a Dalaaser alagutat. Aki a Brenner úton Olaszország felé kíván menni, továbbra is kerülésre kényszerül, mert a B182 út Schönberg és Matrei között a korábbi földcsuszamlás miatt hosszabb ideig le lesz zárva. Az A13 Brenner autópálya viszont fizetős, amit így a B182 út szabaddá tételéig nem lehet elkerülni.

Jó hír viszont, hogy az A4 autópályán előre láthatóan hétfőtől a Schwechat csomópontban a repülőtér felé vezető szakaszon nappal befejezik az építkezést.

 

Németország

Társklubunk meglehetősen nagy forgalomra számít az előttünk álló hétvégén a német autópályákon, mert számos tartományban most indulnak az őszi szünetre a hegyekbe vagy a tengerpartokra a családok, míg másoknak újra indul az iskola, így hazafelé fognak tartani. A számos helyen zajló építkezések miatt lezárásokra kell készülni többek között az A3 autópályán Frankfurt felé  Rösrath és Lohmar-Nord között; az A8 autópályán a luxemburgi határ és Perl-Borg között mindkét irányban; az A27 autópályán Walsrode-West és Verden-Ost között mindkét irányban; az A40 autópályán Essen irányában Mülheim-Heißen és Essen-Zentrum között; az A44 autópályán mindkét irányban a Meerbush csomópont és Düsseldorf-Stockum között.

Az A20 autópálya Rostock felé vezető oldala pedig valószínűleg hosszabb távon zárva marad Tribsees és Sanitz között. A lezárás oka a Trebeltal-híd megcsúszása a mocsaras talajon, amely néhány napja az út beomlásához vezetett, ami hosszadalmas és komplex helyreállítási munkát igényel. Kerülni a mintegy 30 kilométer hosszú, a Tribsees-től Bad Sülze-n és Dettmansdorfon át vezető úton lehet Sanitz irányában (L19, B110), ami jelentős időveszteség.

 

Alpok

A jelenlegi szép őszi időjárás ellenére a napokban lezárják télre az első hágókat és alpesi utakat a forgalom elől. Így van ez Olaszországban a Gaviapass-szal, Bormio és Ponte di Legno között, amely különösen népszerű útvonal a motorkerékpárosok körében és Franciaországban a Col d'Agnel-ben. A tapasztalatok szerint hamarosan az osztrák  Maltatal-Hochalmstrasse és a francia Lombarde lesz a következő. Az év végéig összesen több mint 40 alpesi átjárót zárnak le télire. Aki a hegyekbe akar menni kocsival, kérjük, hogy most már csak téli gumival induljon útnak és a csomagtartóba tegye be a hóláncot is (legalább a két meghajtott kerékre valót). Indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális útviszonyokról és a hágók állapotáról ill. lezárásáról a https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/alpenstrassen/ oldalon, ahol német társklubunk az alpesi országokra vonatkozó friss információkkal szolgál az utak járhatóságáról.

Az alpesi országokban több helyen tart még az alagutak őszi nagytakarítása és karbantartása, például az osztrák A10 Tauern autópályán több helyen, a Felbertauern alagútban Mittersill és Matrei között, valamint a Fernpass úton (B179) a Nassereit alagútban. Svájcban az A1 autópályán Bern mellett és az A3 (Chur - Zürich) autópálya alagútjaiban és Németországban a Strümp alagútban az A44 autópályán Düsseldorf közelében.

Az osztrák S16 gyorsforgalmi úton viszont az Arlberg-alagút, amely öt hónapig zárva volt, szeptember vége óta szabadon járható.

 

Portugália/Spanyolország

A hatóságoknak sikerült megfékezniük a napokig pusztító erdőtüzeket Portugáliában és Spanyolországban, segítették a tűzoltók munkáját az esőzések és a hűvösebb hőmérséklet. Az autósoknak ennek ellenére továbbra is több helyen kell útlezárásokra számítania, egyes helyeken a füst rontja a látási viszonyokat.  Lehetséges, hogy egyes kempingek vagy egyéb szálláshelyek ideiglenesen zárva tartanak. Bárki, aki attól tart, hogy úticélja érintett lehet,  lépjen kapcsolatba indulás előtt a szállás illetékeseivel és érdeklődjön az aktuális helyzetről. Társklubjaink minden turistától azt kérik, hogy vegyék nagyon komolyan a hatóságok utasításait és tartsák be azokat.