Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. február 16.

Európa

Társklubjaink tájékoztatása szerint igen élénk forgalom várható az európai tranzitútvonalakon.  Számos országban (Belgium, Liechtenstein, Luxemburg, egyes német és osztrák tartományok) most fejeződik be a téli tanítási szünet illetve van, ahol most kezdődik. Torlódással kell számolni egyes osztrák/német határállomásokon, az alpesi országok fő tranzitútvonalain és a síparadicsomok környékén. A tél nem enged a szorításából, feltétlenül téli gumival induljanak útra Európába, és a téli üdülőhelyekre készülő autósoknak szükségük lehet a hóláncra is. Az időjárás enyhülése esetén reggelente gondot okozhat a köd, mely az Alpokban gyakran akár délig sem oszlik fel, és balesetveszélyes helyzetet teremthet.
 

Ausztria

Az előttünk álló hétvégén nagy forgalomra kell számítani szerte az országban, elsősorban a tranzit utakon illetve a síparadicsomok környékén. Sokan kelnek útra, mert Burgenland, Karintia, Salzburg és Tirol tartományban véget ér a tanítási szünet illetve Felső-Ausztriában és Stájerországban most kezdődik el a vakáció. Ehhez járul még, hogy hasonló okokból a szomszédos Bajorország irányába is sokan indulnak vissza az osztrák téli üdülőhelyekről. A határállomásokon is torlódással, várakozással kell számolni többek között Kiefersfeldennél (A12 Inntal autópálya), Walserbergnél (A1 West autópálya), Subennél (A8 Innkreis autópálya).

 


Horvátország

Október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig nappal, jó látási viszonyok mellett is a teljes úthálózaton kötelező a tompított fényszóró használata.

Javasoljuk, hogy parkoláskor az előírásokat és feltételeket tanulmányozva nagy körültekintéssel járjanak el, és gondosan, 5 évig őrizzék meg a parkolójegyet.

 

Olaszország

Számos olasz város belső részébe vagy történelmi magjába csak külön engedéllyel lehet behajtani, ezek az úgynevezett korlátozott zónák („Zona Traficco Limitato”), röviden ZTL. Ilyen zónák vannak például Rómában, Milánóban, Torinóban, Veronában, de sok további városban is. A kezdetüket táblával jelezik feltüntetve az időszakot is, mely alatt korlátozott a behajtás. Általában a hotelek felhívják a vendégeik figyelmét erre, illetve ha ilyen zóna területére esik a szállás, gondoskodnak arról, hogy a tartózkodás idejére a vendégek kapjanak ideiglenes behajtási engedélyt az önkormányzattól a kocsi rendszámára. Az ilyen engedély sem biztos, hogy lehetővé teszi a parkolást a zóna területén, csak a behajtást engedi sok esetben, hogy a vendég a csomagjait ki- és bepakolhassa. A zónák célja, hogy megvédjék a pusztulástól a történelmi városrészeket illetve javítsanak a levegő minőségen, csökkentsék a zsúfoltságot, torlódásokat. Februárban a téli üdülőhelyek egy részén, a völgyekben sokszor gondot okoz a szmog, ezért feltétlenül érdemes megnézni a felkeresni kívánt település honlapján a behajtással kapcsolatos információkat.

 

Szlovénia

Egész évben, a teljes úthálózaton kötelező nappal, jó látási viszonyok mellett is a tompított fényszóró használata, és nem csak 40 eurós büntetést kockáztat az, aki ezt elmulasztja, hanem a balesetveszély is nagyobb télen, hiszen ilyenkor későn pirkad, és hamar sötétedik. November 15. és március 15. között illetve az ezen kívüli időszakban akkor, ha a télies útviszonyok azt megkövetelik, személygépkocsikon kötelező a téli gumi használata, melyet mind a négy kerékre fel kell szerelni. Ha elegendő hó van az utakon, nyári gumira szerelt hólánccal is lehet közlekedni. A megengedett legnagyobb sebesség ilyenkor 50 km/h. Esetleg négyévszakos gumi is használható, ha legalább 3 mm a profilmélysége.