Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. augusztus 18.

Európa útjain

A déli üdülőterületekről hazafelé, északra tartók csak lassú ütemben haladhatnak Európa útjain, rengeteg család számára véget ért a nyári szünet. Több európai országban hamarosan újra kezdődik az iskola, pl. Németország egyes tartományaiban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, Svájcban, társklubjaink szerint ennek ellenére az igazi hazatérő hullám még várat magára. A déli tengerek felé tartóknak kicsit könnyebb lesz a helyzete a hétvégén, bár a számos építkezés és a határokon történő ellenőrzések miatt erre felé sem kizártak a torlódások. Akik a nyári utószezont kedvelik, még most tartanak a tengerpartra vagy a hegyekbe kirándulni.

Kérjük, hogy minden úton lévő kedves ügyfelünk gondoskodjon róla, hogy indulás előtt a mobiltelefonja teljesen fel legyen töltve, és ismerje az adott országban hívható segélykérő telefonszámokat, mert pl. Hollandiában már nem működnek az autópályán található segélyhívó telefonok!

 

 

Ausztria

Társklubunk előrejelzése szerint az igazán nagy hazautazó tömeg még nem indul útnak ezen a hétvégén, a torlódások kialakulása még sem kizárt. Főként a német határátlépésnél megvalósított ellenőrzések ideje lesz meghatározó. A Salzburg melletti Walserbergi határátkelőt (A10 / A1 autópályák) elkerülni akaró autósok gyakran a navigációs eszközöket követve Grödig felé próbálnak megszökni a hosszú kocsisor elől, a kisvárosnak azonban az ilyen nagy méretű forgalom fogadása komoly megterhelést jelent, ezért bevezettek egy behajtási tilalmat a B160 útról az L237 út és az L104 út felé, a Fürstenbrunn - Veitlbruch – Buchegger felé vezető út egyébként rendkívül kanyargós, ami főleg lakókocsival vagy utánfutóval problémás lehet, ezért mindenkinek azt javasolják, hogy az esetleges várakozás ellenére maradjanak az autópályán a határátkeléskor.

Burgenlandban aug.19-ig, szombatig tart az 50 Golser Volksfest rendezvény, a környéken torlódásokkal kell számolni, főleg Pomogy /Pamhagen, Mosontétény / Tadten, Nyulas /Jois, Lajtabruk / Bruck an der Leitha érintett. Tovább folynak a burgenlandi autópálya (A4) és gyorsforgalmi út (S31) építési munkálatai, elterelésre, sávszűkítésre, sebességkorlátozásra kell készülni: Nickelsdorf, Wulkaprodersdorf – Mattersburg, Fraknó (Forchtenstein), Sieggraben, ezeken a pontokon türelemre van szükségük az autósoknak.

Bécsben a megszokott dugókra továbbra is számítani kell; különösen a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején nehéz az előre haladás a számos nyári építkezés miatt:

 • A23 autópálya / észak felé Hanssonkurve és a Stadlauer alagút között
 • A4 autópálya / városközponti szakasza a  stadteinwärts, a Simmeringer Haide-től
 • S2 gyorsforgalmi út / dél felé a Rautenweg-től
 • A belső körgyűrű (Innerer Gürtel) Gumpendorfer Straße és Burggasse között
 • a Franz-Josefs-Kai egész szakasza
 • a Schüttelstraße a Rotundenbrücke és a Franzens-híd között
 • a Franzensbrückenstraße a Duna-csatorna és a Praterstern-tér között
 • a Prater út a Duna-csatorna felé
 • a Schlachthausgasse a Duna-csatorna felé

 

Németország

A hétvégén sokan fognak már Ausztrián keresztül hazatérni, ezért társklubunk nem zárja ki a torlódások lehetőségét a határátkelőhelyeknél folytatott ellenőrzések miatt, továbbá az egész országban teljes erővel zajlanak a nyári útfelújítási- és karbantartási munkák. Különféle okok miatt számos autópályán lesznek lezárt szakaszok, eltérő időpontokban, akinek erre vezet az útja, érdemes előre tájékozódnia, így többek között:

 • az A2 autópályán mindkét irányban Hannover-Herrenhausen és Hannover/Langenhagen között, mert egy bombát hatástalanítanak;
 • az A3 autópályán mindkét irányban Erlangen-Tennenlohe és a Fürth/Erlangen kereszteződés között;
 • az A96 Lindau - München autópályán mindkét irányban Gilching és Germering-Süd között.

Horvátország

Zsúfoltság várható a hétvégi forgalomban a városokból ki- és bevezető utakon, a városokat elkerülő fő útvonalakon, a tengerpart felé haladó utakon ill. onnan visszafelé és a tengerparti úton. Így az A1 autópályán mindkét irányban, a DC1 országúton főként a Plitvicei- tavak és Korenica között, a DC8 adriai panoráma úton, Isztria félszigetén és a Krk- hídnál. Horvátországban gyakran fúj erős szél, kérjük, ennek megfelelően válasszák meg a sebességet. A szlovén-horvát határ több átkelőjénél több km-es autósorok alakulhatnak ki. Kisebb utakon építkezés miatt lezárással találkozhatnak, így pl. a DC29 úton Novi Golubovec-nél, a DC502 úton Smilčić-Pridraga körzetében és a ŽC5042 úton Višnjan-Tićan között.

Szlovénia

Szinte nincs olyan fő közlekedési útvonal az országban, ahol építkezések ne zajlanának, lezárásokkal többek között itt kell számolni:

az A5 autópályán Muraszombat és Lendva között Bántornya (Turnišče) magasságában mindkét sáv le van zárva, kerülni kell. Az R3 úton Ptuj-nál a Dráván átívelő híd le van zárva, kerülni kell a Draženci felé vivő másik Dráva-híd felé. Az A2 autópálya Ljubljana és Novo Mesto közti szakaszán mindkét irányban a le-és felhajtó építkezés miatt le van zárva.

Az Isztrián nyaralók, akik előszeretettel használták Rijeka-Muggia-Koper-Izola ingyenes útvonalat Horvátország megközelítésére, most hosszabb időre változtatni kénytelenek útvonalukon. A szlovén Koper és Izola közti partmenti út teljesen le van zárva az útszakasz felújítása miatt; az építkezés előre láthatóan egész nyáron át tart majd, ezért az autósok mindenképp a H6 fizetős útra kényszerülnek, ahol viszont matrica használata kötelező. A MAK Travel irodáiban forintért megvásárolhatók a 2017-ben érvényes szlovén autópálya-matricák.

 

Svájc

A legtöbb svájci kantonban hétfőn kezdődik az iskola, ezért rengetegen lesznek mozgásban a hétvégén, hogy hazaérjenek, főként az ország észak-déli tengelyén.  Aki az Airolo-Gotthard dugót el akarja kerülni, érdemes kerülő utat választania a San Bernardino út, a Gotthard-, Simplon- vagy Nagy St. Bernhard-hágó felé. Regionális dugók keletkezhetnek a sok érdeklődő miatt a különböző rendezvények helyszínén, így vasárnapig tart még Winterthurban a zenei fesztivál, szombaton pedig a Grand Raid Cristalp mountain bike verseny, amely csodálatos útvonalon vezeti a biciklistákat,  Verbier és Grimentz között. Ezen a hétvégén rendezik a hagyományos Schwägalp birkózást, a Sempachersee 24 km-es szakasza vasárnap a lassú járműveké, autó, autóbusz, de még roller sem hajthat be és vasárnapig tart még az Openair Gampel, ezért forgalmi korlátozások lesznek Turmann-nál.