Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2018. április 20.

Európa

A hétvégén kevés a torlódások kialakulásának veszélye az európai autópályákon. Leginkább az építkezési területeknél kell sebességkorlátozásokra, sávszűkítésekre készülni, különben általában akadálytalanul lehet majd közlekedni. Az agglomerációs területekről kivezető utak lehetnek telítettebbek a szokásos csúcsforgalmi időkben – péntek estefelé és szombat délelőtt. A határátlépéseknél nem zárható ki, hogy feltorlódnak a járművek, de hosszabb várakozási idő nem lassítja majd az előre haladást. Az alagutak karbantartása és takarítása szinte minden európai országban most zajlik, de ezt igyekeznek a hatóságok éjjelente végezni. Hivatalosan már sehol nincs téli felszerelési kötelezettség, azonban az időjárás függvényében, főként az alpesi hegyekben bármikor újra havazhat még, ezért a hóláncot nem érdemes kivenni a csomagtartóból. Ha a hegyekbe készülnek autóval, mindenképp azt javasoljuk, hogy most még téli gumival induljanak útnak.

A sok hó miatt a téli útlezárásokat idén később oldják fel a szokásosnál. Különösen Svájc érintett, itt az Oberalp és a Splügenpass megnyitása csak április 27-ére várható, amit május 1-én valószínűleg a Flüela követ, míg az Albula, Gotthard, San Bernardino és Umbrail hágók csak május végétől lesznek járhatók. Legkésőbb, június első felében nyitják meg a Furkát és Susten-t. Ausztriában az első hágókat május elején nyitják meg a forgalom előtt, aztán a Großglockner, a Maltatal, a Nockalm és a Hahntennjoch panoráma útjai jönnek, végül május végén várható a Timmelsjoch és a Sölkpass megnyitása. Olaszországban a legmagasabb hágó a Keleti-Alpokban, a Stelvio, várhatóan május közepétől lesz járható, míg a Bormio és a Ponte di Legno közötti Gavia-hágó csak június elején. Franciaországban a hegyi utak többsége valószínűleg május végéig megnyílik, csak az Agnel, Iseran és Lombarde hágók megnyitására kell júniusig várni. Az időjárás függvényében a már megnyitott utakat is bármikor újra lezárhatják, ezért indulás előtt érdemes az útvonal aktuális állapotáról érdeklődni.

 

Ausztria

Nem várhatók fennakadások az ország hétvégi közlekedésében. Bécs hétvégéje a Vienna City Marathon rendezvényről szól, a gyermek- és ifjúsági versenyek és az osztrák bajnokság miatt több lezárással kell számolni;  A Ringstraße péntek 20.00 órától vasárnap 20.00 óráig a Stadiongasse és a Grillparzerstraße között le lesz zárva. Az útlezárásokról, a repülőtérre vezető legjobb kerülő útvonalról osztrák társklubunk oldalán részletes tájékoztató található az alábbi oldalon: https://www.oeamtc.at/news/wien/vcm-vienna-city-marathon-2018-18287603
Regionális torlódásokat okozhat Tirolban a többnapos nemzetközi kerékpárverseny, amely pénteken, április 20-án érkezik Tirolba, itt Rattenbergből Mariastein, az Alpbach -és az Inn-völgyön át  Hall és Aldrans érintésével Innsbruckig haladnak a versenyzők, időszakos útlezárások és várakozás várható.

 

Németország

A német autópályák forgalmát csak az építkezések zavarják a hétvégén, egyébként nyugodt közlekedés várható. Az építkezések, karbantartások, rekonstrukciók teljes erővel beindultak az országban, így egyes fő közlekedési útvonalakon hosszabb menetidővel kell számolni az elterelések miatt. Ilyenek az A3 autópályán Oberhausen, az A7 autópályán Bad Bramstedt, az A8 autópályán Perl-Borg Saarvidéken és az A46 autópálya Hagen közelében lévő szakasz. Az A59 autópályán Duisburgnál egy híd alatt kiégett jármű miatt statikai teszteket végeznek, ezért teljesen le van zárva az útszakasz. Az A96 autópályán (München-Lindau) Lindau  felé a Germering-Süd és Gilching közti, az A20 autópályán (Stettin - Rostock) Tribsees és Bad Sülze közti, az A62 autópályán (Landstuhl - Pirmasens) Bann és Thaleischweiler-Fröschen közti és az  A226 autópályán a Bad Schwartau háromszög és Lübeck-Dänischburg közti építkezések miatt továbbra is tart a lezárás.

Most tavasszal egyre több esemény (sport, kultúra, népi fesztiválok stb.) zajlanak, amelyek hatással lehetnek a regionális forgalomra, és hosszabb-rövidebb ideig torlódásokat okozhatnak; ilyenek többek között a Bajor Állami Kert Kiállítás Würzburgban, a Baden-Württembergi kertkiállítás Lahrban és az Alsó-Szászországi Állami Kert Kiállítás Bad Iburgban.
A napokban Hessenben és Észak-Rajna-Vesztfáliában összehangolt sebesség-mérő akciót tartott a rendőrség, aminek keretében mintegy 2000 ponton radarozták az elhaladó autósokat. Ilyen ellenőrzésekre több tartományban is sor kerülhet, kérjük az autósokat, hogy vegyék komolyan a sebesség korlátozásokat. A hatóságok az ellenőrzések tervezett idejét és helyét az adott városok honlapján általában közzéteszik, érdemes indulás előtt tájékozódni a részletekről.  A súlyos közlekedési balesetek leggyakoribb oka a nem megfelelő vezetés vagy a gyorshajtás, ezért tavaly áprilisban is tartott a rendőrség ilyen villám-akciót, amikor olyan területeken mérték a sebességet, ahol az elmúlt időszakban különösen komoly balesetek történtek. A tavalyi akció során több százezer autót mértek be, amelyeknek mintegy 4 %-a lépte túl a megengedett sebességet.

 

Franciaország

Franciaországban továbbra is folyamatosan vezetik be az egyes nagyvárosokban a környezetvédelmi zónákat. A zónákban matricával  ( „Vignette Crit'Air”) lehet csak behajtani, a szabályozás a külföldi rendszámú járművekre is vonatkozik. A konkrét szabályok városonként eltérőek lehetnek. Alapvetően kétféle környezetvédelmi zóna létezik: az állandó zónák "Zones à Circulation Restrainte" (ZCR) és a bizonyos feltételek esetén alkalmazandó zónák "Zones de Protection de l’Air” (ZPA). A ZPA zónákat csak akkor „aktiválják”, ha a légszennyezetség bizonyos határértéket elér. Ezek a zónák vagy egy város bizonyos részére vonatkoznak, vagy egy egész földrajzi területre, amelyeket előre pontosan meghatározzák. Amikor valaki úton van Franciaországban, már késő matricát beszerezni, érdemes arról utazás előtt gondoskodni, hogy ha utazás közben aktiválnak egy ZPA zónát, ne érje meglepetés az autóst. Az autó károsanyag kibocsátási szintje szerint kiadott matricát minden városban elfogadják, nincs külön matrica az egyes városokra vagy területekre. A jelenleg érvényben lévő zónák listáját a
https://www.crit-air.fr/en oldalon lehet megtekinteni. A matrica beszerzése kb. három hét, ezért időben kell róla gondoskodni.