Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. április 21.

Európa útjain

Társklubjaink igen élénk forgalmat várnak az európai autópályákon és fő közlekedési útvonalakon a hétvégén, de nem számítanak káoszra és kellemetlen dugókra. A német tartományok nagy részében most ér véget a Húsvéti, míg pl. Hollandiában most kezdődik a tavaszi tanítási szünet az iskolákban. Sok holland család most indul majd dél felé hosszabb pihenésre, míg a németek nagy része a hétvégén tart majd hazafelé, ezért főként az alpesi síparadicsomokból ill. a déli tengerektől észak felé várható erősebb forgalom.

Kérjük, hogy aki a hegyekbe készül a napokban, úgy számítson, mintha még mindig tél lenne. Pontosan nem lehet ugyan megmondani, hol milyen útviszonyok várják majd az autósokat egy-egy adott helyen, az azonban biztos, hogy úgy érdemes készülni, hogy a változékony áprilisi időjárás miatt különösen az Alpokban, de Szlovákia és Lengyelország hegyeiben is hirtelen nagy hó eshet még le, az utak havasak, csúszósak lehetnek. A hivatalos szabályok országonként eltérőek, de a Magyar Autóklub honlapján: http://www.autoklub.hu/ megtalálják az összesítő táblázatot az egyes országok szabályairól, azonban mindig az aktuális helyzetnek megfelelően kell felkészíteni az autókat az utazásra.

A határátlépéseknél nem zárhatóak ki az időszakosan kialukuló torlódások, mert a megerősített shengeni határellenőrzések minden országban éreztetik hatásukat. Nem lehet kizárni, hogy feltorlódnak az autók az Ausztriából Németországba történő belépésnél, Szlovénia déli határainál, és a Magyarországról, Szlovéniából és Szlovákiából Ausztriába történő belépésnél. Ausztria és Olaszország között, ill. az olasz-svájci határon egyelőre nem kell fokozott ellenőrzésre számítani. Franciország azonban a terrorveszély miatt minden határát ellenőrzi, ezért lassabb haladás lehetséges a francia-német, - belga, -svájci, -olasz, -és spanyol határokon is.

 

Ausztria

Az utóbbi napok erős havazása miatt Alsó-Ausztria és Stájerország hegyeiben számos helyen lavinaveszély miatti lezárásokkal kell számolni. Időszakosan lezárták többek között a B20 Mariazell-i utat Türnitz és Annaberg között, valamint a B71-es utat Alsó-Ausztria és Stájerország között. Az aktuális helyzet szerint hasonló ideiglenes lezárásra bárhol sor kerülhet. Osztrák társklubunk oldalán az alábbi linken tájékozódhatnak a naponta többször frissített információk alapján a tényleges helyzetről:

http://www.oeamtc.at/verkehrsservice/

Bár a jogszabályi kötelezettség az országban a téli felszerelésre vonatkozóan április 15-én megszűnt,  a jelenlegi időjárási viszonyok miatt osztrák társklubunk azt javasolja, hogy mindenki téli gumival induljon útnak, sőt a csomagtartóba tegyék be a hóláncot is. Az autókat ugyanis mindig az aktuális útviszonyoknak megfelelően kell felkészíteni az utazásra, és ha valamelyik autós hibájából (pl. téli gumi hiánya) következik be baleset, a hatóságok mindenképp büntetnek, minimum 50,- euró a büntetési tétel, de a baleset súlyosságától függően akár több ezer euró is lehet.

Bécsben vasárnap, április 23-án maraton futóverseny lesz, emiatt lezárásokkal is kell számolni, a Duna-völgyben  Passau és Schlögener Schlinge között az autómentes nap kapcsán vasárnap biciklis verseny lesz, emiatt a Nibelung-úton (B130) lezárások lesznek. Az A4 autópályán zajlanak az előkészületek a Nickelsdorf előtti felújításokhoz, Magyarország irányában csak egy sáv járható, a forgalom arányában megnövekedett várakozási időkkel kell számolni.

Az A13 Brenner autópályán április 17-18-án biciklis verseny miatt rövid időszakokra (kb. 30 perc) lezárják az Európa-hidat

Az A23 autópályán zajló építkezések miatt a hétvégén a St. Marx kijárat le lesz zárva.

 

Alpok

Az Alpokban lassan végéhez közelednek a tél miatti út- és hágó lezárások, egyes területeken már szabaddá tették a közlekedést, de a hágók többségét majd csak április végén, május közepén nyitják meg a forgalom előtt. Jelenleg járható már Svájcban az  Oberalp-hágó és Dél-Tirolban a Penserjoch. Ausztriában a Großglockner panorámautat minden valószínűség szerint április utolsó napjaiban nyitják majd meg, ha addig nem történik jelentős változás az időjárásban. Svájcban a Splügen-hágó valószínűleg mától lesz szabadon járható, míg a Davos és St. Moritz közötti átjárást biztosító Flüela hágó megnyitása május elsejére várható.