Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

 

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. június 23.

Európa útjain

Az elkövetkező hetekben alig juthatnak célba az autósok torlódások és rövidebb-hosszabb várakozási idők nélkül. Európa útjain megindul a nyári forgalom; Németország számos tartományában és a skandináv országokban ezen a hétvégén kezdődik az iskolai szünet. Rengetegen indulnak szabadságukat az északi és déli tengerpartokon vagy a hegyekben eltölteni, nagy forgalom várható. Péntek este, szombat délelőtt és vasárnap este lesznek leginkább telítettek a nemzetközi autópályák és fő közlekedési útvonalak, de társklubjaink vég nélkül kígyózó kocsisorokat még nem várnak. Amennyiben az időjárás úgy alakul, hogy erős viharokra és heves esőzésekre lehet számítani, az tovább lassítja majd a közlekedést. Akadályokat jelentenek az Európa-szerte zajló építkezések, híd- és alagútfelújítások is, amelyeket sávszűkítések és sebességkorlátozások kísérnek.

A nagy melegre való tekintettel kérjük, hogy különösen hosszabb útra csak megfelelő mennyiségű folyadékkal induljanak el, mert a forró aszfalton történő esetleges várakozás megviseli a szervezetet. Ráadásul a nagy hőségben a járművezetők hamarabb elfáradnak, ami veszélyt rejt magában – kérjük, inkább álljanak meg többször pihenni.

A hőhullám idején érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy az utak károsodhatnak - a felmelegedett aszfalt könnyen tágul a melegben, de a beton nem tud deformálódni, hanem  hirtelen akár nagy darabok szakadhatnak ki belőle, váratlan helyen és időben szinte kirepülhetnek az útra, ami   nagyon veszélyes lehet. Több országban ideiglenes sebességkorlátozásokat vezetnek be emiatt. A motorosok különösen legyenek óvatosak, mert ők még védtelenebbek, mint az autósok.

A legtöbb európai országban – eltérő időpontokban – a nyári forgalom tehermentesítése érdekében kamionstop van érvényben a hétvégéken a 7,5 tonna feletti összsúlyú járművek számára. Továbbra sem lehet kizárni a határokon való várakozás lehetőségét a fokozott ellenőrzések miatt Ausztriából Németország felé, ill. az osztrák – magyar-, szlovák-, szlovén határokon, valamint a szlovén-horvát határon.

Az európai hegyekbe kirándulók akadálytalanul haladhatnak, az alpesi hágók és panorámautak többsége nyitva áll az autósok előtt. Ugyanakkor az egyes útfelújítási és karbantartási munkák miatt részlegesen vagy teljesen sávszűkítésre és lezárásra kerülhet sor, mint jelenleg a svájci Pragel-hágón, ahol Muotathal és Glarus között hétvégenként teljes forgalomkorlátozás van érvényben. Naprakész információkat találnak az alábbi linken: https://www.adac.de/reise_freizeit/verkehr/alpenstrassen/default.aspx

 

 

Ausztria

Forgalmas hétvége áll előttünk; az üdülési forgalom dél felé lesz legerősebb, esetleg hosszabb várakozási időkre is fel kell készülni a határátkelőhelyeknél, továbbá Bécsben nagy érdeklődésre számot tartó Duna-sziget fesztivál lesz több tízezer látogatóval, helyi dugókat okozva.

Bármikor kialakulhatnak torlódások a legforgalmasabb autópályákon – így az

A1 autópályán a Walserberg határátkelőnél, az A8 autópályán Subennél, az A10  autópályán Hallein és Golling, valamint Hüttau és Flachau között; az A11-es autópályán a Karavankák alagút előtt; az A12 autópályán a határon (Kufstein / Kiefersfelden), valamint Schwaz és Innsbruck környékén; a B179 Fernpass úton Füssen és Nassereith között; a német autópálya háromszögnél (A8 – Salzburg-i összekötő-Rosenheim).

 

Németország

Számos tartományban most kezdődik a szünet az iskolákban, ezen a hétvégén nagy forgalom várható a nagyvárosokból kivezető utakon péntek este és szombat délelőtt, valamint az ország észak-déli autópályáin. A családok többsége vagy az északi, vagy a déli tengerpartok felé veszi az irányt, sokan mennek azonban az alpesi országokba is hosszabb túrákra. Minden, közlekedés szempontjából fontos autópályán zajlanak építkezések, karbantartási munkák, amelyek lassítják az amúgy is nagy forgalmat. Különböző időpontokban teljes lezárásra kell számítani a hétvégén, és ezért kerülőútra kényszerülnek többek között az alábbi autópályákon:

  • A7 – mindkét irányban Quickborn és Hamburg-Schnelsen-Nord között
  • A8 – Neunkirchen irányában Einöd-nél
  • A8 – Luxemburg felé Merzig-Schwemlingen és Perl-Borg között
  • A39 – Braunschweig irányában Braunschweig-Rünigen-Süd és Braunschweig-Rünigen-Nord között
  • A61 – mindkét irányban Bergheim és a Jackerath háromszög között

Regionális dugókat, parkolási nehézségeket eredményezhetnek a hétvégi nagy rendezvények is, többek között pl. Hamburgban a Harley-Napok motoros találkozó, az Elbhang-fesztivál Drezdában vagy a tengeri népünnepély Kielben, amely ezen a hétvégén zárja kapuit.

 

Horvátország

Péntek délután és szombat délelőtt erős forgalom várható a szlovén-horvát határnál a Horvátország felé vezető oldalon, a Zágrábot elkerülő (A3) autópályán, a  Lučko fizetőkapunál ( A1 /A6) és a kompkikötőknél. Vasárnap a legnagyobb tömeg Isztrián várható az A9 autópályán, a Kaštel és Plovanija határátkelők felé, a bosnyák ill. a szerb határátkelőknél (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo stb.), a DC8 adriai úton, a DC1 országút mentén, Krk szigetén és a Krk-híd-nál, a tengerparti turisztikai központok és a kompkikötők közelében. Lassítják az előre haladást az ország számos pontján zajló építkezések is, mint pl. az A4 Goričan-Zágráb autópályán a Kraljevečki Novaki csomópontnál.

 

Szlovénia

Az Isztrián nyaralók, akik előszeretettel használták Rijeka-Muggia-Koper-Izola ingyenes útvonalat Horvátország megközelítésére, most hosszabb időre változtatni kénytelenek útvonalukon. A szlovén Koper és Izola közti partmenti út teljesen le van zárva az útszakasz felújítása miatt; az építkezés előre láthatóan egész nyáron át tart majd, ezért az autósok mindenképp a H6 fizetős útra kényszerülnek, ahol viszont matrica használata kötelező. A MAK Travel irodáiban forintért megvásárolhatók a 2017-ben érvényes szlovén autópálya-matricák.  Társklubjaink is azt javasolják, hogy a Szlovéniában nyaraló, vagy a Szlovénián átutazó turistáknak érdemes megvásárolniuk a szlovén autópálya matricát, mert aki az ingyenes országutakon szeretne haladni, akaratlanul és váratlanul rátévedhet egy fizetős szakaszra, amely első pillantásra nem nyilvánvaló. Sokszor még a navigációs rendszerek sem jelzik a fizetős útszakaszt, a jelzőtáblák pedig nem mindig segítenek eligazodni.

 

Olaszország

A kerékpár rajongók nagy örömére és az autósok sajnálatára több hágó és magashegyi út le lesz zárva a Dolomitokban az autós forgalom elől. Vasárnap, június 25-én a Grödnerjoch, a Sellajoch, a Pordoijoch és Campolongo utakat reggel 08:30 és 15:30 óra között kizárólag a "Sellaronda Bike Day" részvevői használhatják.

Felhívjuk az Olaszországba utazók szíves figyelmét, hogy akár 600 euró bírság fenyegetheti azokat, akik nem rendelkeznek érvényes zöld kártyával. Az Európai Unióban nem kötelező előírás ugyan a zöld kártya megléte, az olasz hatóságok mégis előszeretettel kérik egy esetleges gépjármű okmány ellenőrzéskor. Osztrák társklubunk ezért azt javasolja az autósoknak, hogy mivel a nyelvi akadályok miatt elég nehéz tisztázni a jogi kérdéseket a helyszínen, inkább váltsák ki, és vigyék magukkal az érvényes zöld kártyájukat.