Üdvözöljük honlapunkon !

Bejelentkezés

CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Feliratkozás hírlevélre

Autósélet

 


 

          
 

Online fizetési tájékoztató

Facebook

Címlap | Utazás | KLUBINFORM » | Közlekedési hírek Európából

Közlekedési hírek Európából

A KLUBINFORM HÍREI

  2017. -december 8.

Európa útjain

Több európai ország háromnapos hosszú hétvégének örülhet; a katolikus Európa Mária szeplőtelen fogantatását ünnepli december 8-án, így többek között Ausztriában és Olaszországban a péntek munkaszüneti nap lesz. A 7,5 tonna feletti nehéz járművek számára kamion-stop van érvényben. A háromnapos szünet ellenére ezen a második adventi hétvégén az autópályákon és autóutakon nem várható különösebb torlódás, minden valószínűség szerint akadálytalanul lehet majd közlekedni. A városokban viszont az adventi vásárok és bevásárlóközpontok környékén erős forgalom és nagy tömeg várható, nehezen lehet majd parkolóhelyet találni. Társklubjaink azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, hagyja az autóját a külvárosi részeken és használja a tömegközlekedést.

Az enyhe december eleji időjárás csalóka, több helyen csúszós lehet az útburkolat, köd nehezítheti a látást vagy váratlan hó lepheti meg a közlekedőket. Az elmúlt napokban az Alpokban számos helyen komolyan megérkezett a tél; nemcsak a síterepek, téli üdülőközpontok és alpesi kirándulóhelyek felé igyekvőknek, hanem mindenkinek érdemes már téli felszereléssel közlekednie. A kötelező téli felszerelés szabályai országonként eltérőek, az Autóklub honlapján az UTAZÁS / KLUBINFORM / KÜLFÖLDI UTAZÁSI INFORMÁCIÓK menüpont alatt összefoglalást találnak több európai ország rendelkezéseiről.

Az alpesi hágók, panorámautak többsége az elmúlt időszak erős havazása miatt le van zárva, és az időjárás függvényében a  jelenleg még nyitva álló utak lezárására is bármikor sor kerülhet. A hágók állapotáról a  www.alpen-journal.de honlapon találhatók naprakész információk, németül.   Az éjszakai, délelőtti órákban, de  vizek mentén, medence-jellegű területeken akár egész nap gyakoriak a ködök. A sebesség jelentős csökkentésével, ködlámpák v. tompított fény bekapcsolásával, nagy követési táv tartásával, az úttest jobb oldalához igazodva, balra fordulásnál különösen figyelmesen vezetve sűrű ködben is megelőzhetők a balesetek. Kérjük, vezessenek fokozott óvatosággal.

A határellenőrzések miatt továbbra sem zárhatók ki a forgalmi dugók az Ausztriából Németországba történő belépéskor, a Linz-Passau autópályán Subennél,  a Salzburg-München autópályán Walserbergnél és a Kufstein-Rosenheim autópályán Kiefersfeldennél. Megnövekedett várakozási idővel kell számolni az Ausztriába történő belépéskor Magyországról, Szlovéniából és Szlovákiából, valamint a horvát-szlovén határon is.

Az európai úticélok mindegyikében a tervek szerint folyamatosan tovább bővül az úthálózat 2018-ban. Kelet- és Közép-Európában a turisták mozgását jelentősen megkönnyítik a következő tervezett útfejlesztések:

 

Lengyelország

Az A1-en (Lodz - Katowice) két szakasz (összesen 20 km) nyílik meg ősszel Czestochowától délre. Így a mintegy 500 kilométer hosszú észak-déli autópálya Gdańskból Katowicébe 80% -ban lesz teljes. A gyorsforgalmi S3 (Szczecin - Legnica) út, amely párhuzamosan fut a német határral, Legnica felé jelentősen meghosszabbodik. A további tervekben szerepel többek között az S5 (Wroclaw - Poznan) és az S7 (Gdansk - Varsó - Krakkó) gyorsforgalmi út bővítése is.

 

Szlovénia

Egy nagy dugókat okozó kritikus szakasz, amely az elmúlt években jelentős időveszteséget okozott, hamarosan elkészül. A Podlehnik és a horvát határ közti hat kilométeres autópályaszakasszal az A4 autópályán mintegy 100 km lesz járható a Maribor - Ptuj – Zágráb vonalon valószínűleg 2018 végére.

 

Szerbia/Macedónia

Hamarosan könnyebb lesz a tranzit turisták számára a Görögországba való lejutás. Tavasszal az utolsó 28 km hosszú szakaszt építik Macedóniában Demir Kapija és Smokvica között az A1 (Szkopje - Gevgelija) autópályán. Ha 2018 végéig elkészül a 33 km-es szakasz Grdelica - Vladicin Han között Szerbiában, akkor az A1-gyel (Nis - Tabanovce)  560 kilométer autópályán lehet Belgrád és a görög határ között autózni.

 

Románia

Romániában is folytatódik az autópálya építés. A tervek szerint az A1 autópályán a Nagylak- Temesvár-Nagyszeben vonalon 21 km-es szakaszt adnak át a jövő év folyamán Kiskossó és Marosillye között. Ezzel a magyar határtól Nagyszebenig mintegy 350 km lenne majdnem teljesen autópályán járható. A még hiányzó további 12 km  Marzsina és Kiskossó ill. 22 km Marosillye és Déva között előre láthatóan 2020 épül majd meg.